in

Furtuni violente în România fac pagube semnificative, de la București la porturile Mării Negre

România a fost zguduită de furtuni puternice care au provocat numeroase pagube materiale și au pus presiune pe serviciile de urgență.


Având în vedere intensitatea fenomenelor, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a fost nevoit să intervină în multe localități din țară pentru a gestiona efectele nefaste ale vântului puternic. În special, capitala București s-a confruntat cu consecințe semnificative, dar și alte zone au fost afectate grav.

Efectele devastatoare ale furtunii

Furtuna a lăsat în urmă un peisaj de dezolare în multe părți ale țării, cu daune considerabile la infrastructură și perturbări în activitățile cotidiene ale oamenilor. În București, nu mai puțin de 31 de copaci au fost răpuși de forța vântului, blocând străzi și avariind autovehicule.

Mai mult, diverse elemente de construcție de la blocurile de locuințe au fost dislocate, iar un panou publicitar a fost distrus. Aceste incidente au afectat grav viața urbană, necesitând intervenția rapidă a echipelor de urgență.

Pe lângă capitală, alte 17 localități din 13 județe au raportat pagube, inclusiv copaci doborâți, stâlpi căzuți pe carosabil și case avariate. A fost afectată inclusiv circulația feroviară, un exemplu fiind magistrala 500 din Prahova, unde copacii căzuți pe linia de contact au oprit trenurile.

Vântul a pus probleme și în transportul maritim și fluvial, determinând suspendarea manevrelor în toate porturile de la Marea Neagră și oprind trecerile cu ferry-boat-urile către Bulgaria.

Situația alimentării cu energie electrică și intervențiile ISU

Furtunile nu au ocolit nici rețeaua de alimentare cu energie electrică, lăsând fără curent electric mii de consumatori. În județul Harghita, de exemplu, 1.531 de consumatori finali au fost nealimentați, cu echipele de intervenție lucrând intens pentru remedierea situației. În Vrancea, situația a fost și mai gravă, cu 43 de localități nealimentate și peste 13.000 de abonați afectați.

Răspunsul la situația de urgență generată de vântul puternic a fost rapid și eficient, pompierii acționând în diverse locații pentru a degaja drumurile de obstacole și pentru a asista persoanele afectate. Un caz deosebit de grav a fost în Focșani, unde o persoană a fost prinsă sub un solar agricol prăbușit, fiind necesare manevre de resuscitare.

În fața acestor fenomene extreme, DSU a încurajat populația să se informeze despre modul de comportare în astfel de situații de urgență, accesând platforma națională de pregătire https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU. Avertismentele meteorologice de cod portocaliu și galben subliniază seriozitatea condițiilor meteo și nevoia de a fi pregătiți pentru orice eventualitate.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.