in

Guvernul majorează ajutorul social pentru românii cu venituri reduse, noi beneficii în 2024

Guvernul României introduce o schimbare semnificativă în sprijinul acordat cetățenilor cu venituri reduse.

Guvernul majorează ajutorul social pentru românii cu venituri reduse, noi beneficii în 2024

Guvernul a majorat limita de venit pentru acordarea ajutorului social și extinzând categoria beneficiarilor.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a făcut recent un anunț important: limita de venit pentru acordarea cardurilor sociale pentru alimente și mese calde a fost majorată. Începând de acum, persoanele cu venituri lunare sub 2.000 de lei vor beneficia de acest sprijin, comparativ cu limita anterioară de 1.700 de lei.

În anul 2024, tichetele sociale pe suport electronic vor avea o valoare de 250 lei și vor fi distribuite o dată la fiecare două luni. Însă, pentru perioada 2025-2027, acestea vor fi în valoare de 125 lei și vor fi acordate semestrial.

Beneficiarii acestui program în 2024 includ pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii din casele de pensii sectoriale, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, familiile cu doi sau mai mulți copii în întreținere și familiile monoparentale cu venituri de maximum 2.000 lei lunar.

Pentru perioada 2025-2027, beneficiarii vor fi extinși pentru a include pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele cu handicap, precum și familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutorul de incluziune conform Legii nr. 196/2016.

Utilizarea cardurilor sociale și acordarea pachetelor alimentare

Cardurile sociale, care vor fi disponibile pentru achiziția de alimente și mese calde, vor avea sumele valabile timp de 12 luni de la data încărcării.

În 2024, beneficiarii vor putea utiliza aceste carduri atât pentru produse alimentare, cât și pentru mese calde. Începând cu 2025 și până în 2027, cardurile vor fi utilizate exclusiv pentru achiziția de mese calde.

De asemenea, în 2024, beneficiarii vor primi pachete cu alimente în valoare de până la 125 lei, distribuite semestrial. Această sumă va fi menținută și pentru perioada 2025-2027.

Beneficiarii pachetelor de alimente în 2024 includ familiile și persoanele singure care primesc ajutor de incluziune, familiile beneficiare de ajutor pentru familia cu copii și persoanele sau familiile aflate în situații critice de viață, stabilite în urma anchetelor sociale efectuate la nivel local.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter