in

Guvernul modifică taxele pentru roviniete, impact major asupra conducătorilor auto

Guvernul României a anunțat recent o serie de modificări semnificative în structura de taxare a rovinietelor, afectând diverse categorii de vehicule.

Guvernul modifică taxele pentru roviniete, impact major asupra conducătorilor auto

Conform unei ordonanțe adoptate, se vor schimba atât prețurile, cât și duratele de valabilitate pentru anumite tipuri de roviniete.

Conform informațiilor prezentate de Digieconomic, pentru autoturismele standard, costul rovinietei va fi acum de 2,5 euro pentru o zi și de 5,3 euro pentru 30 de zile.

Această schimbare vine odată cu eliminarea rovinietelor cu valabilitate de 7 și 90 de zile, înlocuite cu variante de o zi, 10 zile și 60 de zile. Aceste modificări vizează vehiculele mai mici și cele cu masa sub 3,5 tone.

Noi tarife pentru diverse categorii de vehicule

Pentru vehiculele de transport marfă cu masa între 3,5 și 7,5 tone, se anunță o taxă de rovinietă de 4 euro pentru o zi, 32 de euro pentru 30 de zile, și 320 euro pentru un an. În cazul vehiculelor de transport marfă cu masa între 7,5 și 12 tone, tarifele sunt de 7 euro pentru o zi, 56 euro pentru 30 de zile, și 560 euro pentru un an.

Vehiculele de transport persoane sunt, de asemenea, afectate.

Pentru cele cu capacitatea de peste 9 locuri, dar nu mai mult de 23, taxa este de 4 euro pe zi, 32 de euro pentru 30 de zile, și 320 euro pentru un an. Vehiculele mai mari, cu peste 23 de locuri, vor fi taxate cu 7 euro pe zi, 56 de euro pentru 30 de zile, și 560 euro pentru un an.

O excepție importantă de la aceste se aplică pentru vehiculele tip ambulanță deținute de autorități sau entități publice, vehiculele utilizate în transportul public local de persoane și pentru cele autorizate pentru efectuarea transportului școlar.

Ordonața clarifică și responsabilitățile legate de deținerea rovinietei: pentru utilizatorii străini, responsabilitatea revine conducătorului auto, iar pentru cei români, deținătorului vehiculului.

Controalele privind respectarea noilor prevederi vor fi realizate atât la punctele de trecere a frontierei de stat, cât și pe rețeaua de drumuri naționale din România. Acestea vor include utilizarea terminalelor de interogare și a sistemelor de camere video.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter