in

Indemnizație de 1500 Lei pentru bunicii îngrijitori. O nouă lege sprijină familia și piața muncii

Mai multe țări europene și chiar Statele Unite ale Americii au inițiat un proiect legislativ inovator.

Indemnizație de 1500 Lei pentru bunicii îngrijitori. O nouă lege sprijină familia și piața muncii

Acest proiect vizează oferirea unei indemnizații de 1500 de lei buniciilor care își asumă responsabilitatea de a îngriji nepoții, facilitând astfel revenirea rapidă a mamelor în câmpul muncii.

Ungaria și Austria se numără printre primele țări care au adoptat această inițiativă. În Ungaria, pe lângă indemnizația lunară, bunicii primesc și beneficii de pensie pentru rolul lor în îngrijirea nepoților. În Austria, Cancelarul Federal Karl Nehammer a anunțat recent un proiect similar, inspirat de succesul modelului ungar.

Deputatul Sachslehner, un susținător al proiectului austriac, subliniază importanța acestuia în oferirea de oportunități de carieră tinerilor părinți, fără a întâmpina obstacole majore la devenirea acestora.

În Statele Unite, o astfel de este în vigoare de ani de zile, demonstrând eficiența și beneficiile sistemului. Site-ul moneygeek.com subliniază avantajele acestei legi, evidențiind modul în care aceasta facilitează reintegrarea femeilor cu educație și calificare înaltă în forța de muncă.

Situația din România: Un Proiect în Așteptare

În România, acest concept se află încă în stadiu de proiect de lege. Proiectul, care propune acordarea unei indemnizații buniciilor ce îngrijesc nepoții în cazul în care părinții se întorc la muncă înainte de a împlini copilul vârsta de doi ani, nu a fost încă adoptat.

Proiectul va fi supus din nou discuțiilor în Camera Deputaților în zilele următoare.

Având deja susținerea Senatului, există o perspectivă optimistă pentru un vot favorabil și din partea deputaților. Pentru a deveni efectiv, proiectul va trebui promulgat de Președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter