in

Mai mulți bani la pensiile militare! CCR a decis că legea este neconstituțională

Restituirea CASS din Pensiile Militare: Ce trebuie să știi și ce documente ai nevoie.

Mai mulți bani la pensiile militare! CCR a decis că legea este neconstituțională

În urma unei decizii importante a Curții Constituționale, numărul 650 din 15 decembrie 2022, a devenit clar că obligația de a plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) din pensiile militare de stat este neconstituțională.

Această hotărâre a deschis calea pentru restituirea sumelor reținute necuvenit. Astfel, iată ce trebuie să știi și ce documente ai nevoie pentru a obține restituirea CASS din pensiile militare.

Pentru toate pensiile militare de stat stabilite până la data de 14 septembrie 2017, CASS nu s-a mai reținut începând cu data de 1 ianuarie 2023.

În plus, Casa de sectorială va restitui, din oficiu, cuantumul rezultat în urma aplicării prevederilor Codului Fiscal, care reprezintă contribuția de asigurări sociale de sănătate din venitul brut al pensiei militare de stat, proporțional pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 decembrie 2022.

Pensionarii militari care beneficiază de o pensie militară de stat stabilită până la data de 14 septembrie 2017, inclusiv, nu trebuie să depună nicio cerere pentru restituirea CASS. Astfel, această categorie de beneficiari va primi automat restituirea CASS și nu trebuie să întreprindă nicio acțiune suplimentară.

Restituirea CASS pe bază de cerere pentru pensiile militare de stat stabilite începând cu data de 15 septembrie 2017

Pentru pensionarii cu pensii militare de stat stabilite începând cu data de 15 septembrie 2017, CASS nu se va restitui din oficiu. În schimb, aceștia trebuie să depună o cerere la Casa de pensii sectorială, fie în format fizic, fie electronic, până la data de 28 februarie 2024. Cererea trebuie să conțină următoarele informații:

  • Numele, prenumele și CNP-ul pensionarului;
  • Numărul de pensie;
  • Suma solicitată a fi restituită;
  • Semnătura pensionarului.

Restituirea CASS pentru această categorie de beneficiari se va efectua lunar, în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate.

De asemenea, trebuie menționat că în timpul perioadei de restituire a CASS, orice procedură de executare silită se suspendă de drept, oferind astfel protecție suplimentară pentru pensionarii care așteaptă restituirea sumelor.

Excepții de la restituirea CASS

Totuși, există excepții de la restituirea CASS. Sumele reținute din veniturile din pensii cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite și indexate conform legilor în vigoare.

Aceste reguli se aplică în special celor cărora li s-au aplicat prevederile legii privind pensiile militare de stat și modificările ulterioare, precum și celor cărora nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiilor în anul 2022, în urma reținerii CASS.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter