in

Majorare de prețuri la biletele de tren CFR Călători: Ce trebuie să știi înainte de 1 Aprilie 2024

CFR Călători, operatorul feroviar de stat al României, se pregătește să introducă o majorare a tarifelor pentru biletele de tren.

CFR Călători revoluționează sistemul de transport! Abonamente exclusiv digitale din 2024

Urmează să intre în vigoare la începutul lunii aprilie 2024. Detaliile acestei ajustări au fost dezvăluite prin documente accesate de Club Feroviar, oferind o imagine de ansamblu asupra viitoarelor costuri pe care călătorii le vor suporta.

Decizia nr. 33, semnată pe data de 26 martie 2024 de către Traian Preoteasa, prezintă structura revizuită a tarifelor. Conform acestei hotărâri, modificările tarifare sunt fundamentate pe o analiză prealabilă a nevoilor financiare ale companiei, încercând să echilibreze nevoia de venituri suplimentare cu accesibilitatea serviciilor de transport pentru publicul larg.

Documentul citat menționează implementarea noilor tarife începând cu data de 1 aprilie 2024, accentuând asupra unui plan bine definit de ajustare a prețurilor la nivelul serviciilor oferite.

Printre schimbările semnificative se numără actualizarea tarifelor pentru diferitele categorii de cabine. Un exemplu notabil este creșterea prețului pentru cabina simplă de la 210 lei la 225 lei, marcând o ajustare de 15 lei.

Similar, tariful pentru un pat într-o cabină de două locuri va crește de la 105 lei la 120 lei, în timp ce cabinele de trei locuri vor vedea, de asemenea, o majorare de 15 lei, ajungând la 100 lei. La categoria vagoanelor cușetă, noile prețuri reflectă ajustări de 6 lei pentru cabina de patru locuri și de 6 lei pentru cea de șase locuri, stabilind noile costuri la 78 lei, respectiv 58 lei.

Noul cadru de tarifare

Această majorare de tarife nu reprezintă un eveniment izolat, ci mai degrabă o continuare a unor practici anterioare. Ultima actualizare a prețurilor a avut loc în decembrie, când a implementat o creștere de 8,8% a tarifelor fără o notificare publică prealabilă. Această abordare subliniază o tendință de modificare a tarifelor fără o comunicare extensivă cu publicul, creând un precedent pentru actuala ajustare.

Mai mult, este relevant să se observe că ultimele majorări semnificative de tarife înainte de acest moment au avut loc în iulie 2022 și, anterior, în 2013. În 2022, a fost introdusă o majorare de 20% pentru majoritatea rutelor, cu mențiunea specială a secției Oravița-Anina, care a primit un tarif special.

Această istorie a ajustărilor tarifare reflectă provocările financiare și operaționale cu care se confruntă operatorul feroviar de stat, în contextul unui peisaj economic fluctuant.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter