in

Nouă minivacanță în August 2024: Românii vor avea 4 zile libere consecutive

Românii au motive de bucurie, întrucât se apropie o nouă minivacanță de patru zile.


Angajații din România se pregătesc să profite de o nouă minivacanță, care va aduce patru zile libere consecutive.

Aceasta este posibilă datorită unei zile libere suplimentare acordate de stat, care va transforma un simplu weekend într-unul prelungit.

După perioada de Rusalii, românii se pot aștepta la o nouă minivacanță luna viitoare. Mai precis, angajații vor beneficia de o zi liberă suplimentară de la stat, ceea ce va duce la un weekend prelungit.

Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria), sărbătorită anual pe 15 august, este o zi liberă oficială în România. În 2024, această sărbătoare cade într-o zi de joi, iar Guvernul a decis să acorde și ziua de vineri ca zi liberă pentru bugetari. Astfel, aceștia se vor bucura de o vacanță de patru zile.

Situația angajaților din mediul privat

Cei care lucrează în sectorul privat vor avea liber doar în ziua de 15 august. Conform Codului Muncii, angajații care nu își pot întrerupe activitatea din cauza specificului muncii lor nu vor putea beneficia de aceste zile libere, dar vor primi compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Angajatorii sunt obligați să compenseze angajații care lucrează în zilele de sărbătoare legală. Aceștia au dreptul la timp liber în următoarele 30 de zile sau la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Zilele libere legale din 2024

Românii vor avea mai multe zile libere legale în 2024, pe lângă cele stabilite de Codul Muncii. Printre acestea se numără:

  • Joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
  • Vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
  • Sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • Duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
  • Miercuri, 25 decembrie – Crăciunul

Codul Muncii și contractele colective de muncă includ o serie de zile libere legale. Acestea cuprind date importante precum 1 și 2 ianuarie pentru Anul Nou, 1 mai pentru Ziua Muncii și 1 decembrie pentru Ziua Națională. Pe lângă aceste zile, contractele colective de muncă pot stabili și alte zile libere pentru diverse evenimente speciale în familie sau alte situații.

Zile libere pentru evenimente speciale

Angajații pot beneficia de zile libere plătite pentru diverse evenimente speciale, conform contractului colectiv de muncă. De exemplu, pentru căsătorie se oferă 5 zile libere, pentru căsătoria unui copil al salariatului se oferă 2 zile libere, iar pentru nașterea unui copil 5 zile, plus 10 zile suplimentare dacă tatăl a urmat un curs de puericultură.

Există și zile libere plătite în situații mai puțin fericite, cum ar fi decesul soțului/soției, copilului, părinților sau socrilor (3 zile), respectiv decesul bunicilor, fraților sau surorilor (1 zi). Pentru schimbarea locului de muncă cu mutarea domiciliului în altă localitate, se oferă 5 zile libere.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.