in

Cum transformarea sporurilor bugetarilor schimbă peisajul salarizării în România

Senatul României a adoptat tacit un proiect de lege ce vizează restructurarea modului în care sunt calculate sporurile acordate personalului plătit din fonduri publice.


În cadrul unei sesiuni plenare conduse de vicepreședintele Senatului, Virgil Guran, s-a anunțat adoptarea tacită a proiectului legislativ ce vizează modificarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice.

Concret, inițiativa propune ca sumele brute aferente sporurilor pentru condiții de muncă să fie acumulate în salariul de bază. Aceasta presupune o majorare corespunzătoare a salariilor de bază, soldei de funcție/salariilor de funcție și indemnizațiilor de încadrare, în scopul de a simplifica și de a face mai transparent sistemul de remunerare în sectorul public.

Proiectul, inițiat de un grup de 27 de parlamentari din Partidul Național Liberal (PNL), are ca obiectiv armonizarea și echilibrarea structurii salariale în sectorul public, eliminând discrepanțele semnificative între diferitele componente ale pachetului salarial.

Potrivit acestui proiect, sporurile pentru condiții de muncă, prevăzute anterior de Legea-cadru nr. 153/2017, urmează să fie abrogate, integrându-se direct în componenta fixă a remunerației.

Echitate și Transparență în Sistemul de Salarizare

Această inițiativă legislativă răspunde nevoii de a corecta aplicarea deficitară și neuniformă a legislației salariale în vigoare, care, așa cum indică expunerea de motive, a generat discriminări și a afectat reprezentarea adecvată a politicii salariale în domeniul public.

Prin introducerea sporurilor salariale pentru condiții de muncă în salariul de bază, se urmărește eliminarea distorsiunilor semnificative între salariul de bază și alte componente salariale.

Inițiatorii proiectului subliniază faptul că, în ciuda intenției inițiale de ierarhizare a funcțiilor publice pe baza unor coeficienți specifici și a complexității muncii, modificările legislative succesive au introdus anomalii prin salariale care, în unele cazuri, au atins sau chiar depășit 100% din valoarea de bază pentru anumite categorii de funcții și ocupații.

Această realitate a generat o imagine distorsionată asupra veniturilor brute totale ale angajaților din sectorul public, afectând percepția asupra echității remunerației.

De asemenea, proiectul de lege aduce asigurări că niciun salariu, soldă de funcție, salariu de funcție sau indemnizație de încadrare nu va suferi diminuări ca urmare a acestei reforme. Mai mult, se anticipează că modificările propuse nu vor avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat, cheltuielile de personal urmând să rămână neschimbate.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.