in

Noul Cod Silvic în România stârnește controverse. WWF România semnalează o zi neagră pentru pădurile naționale

Guvernul României a adoptat o nouă variantă a Codului Silvic, declanșând o serie de reacții din partea organizațiilor de mediu, cu WWF România în fruntea opoziției.


Potrivit acestei organizații internaționale dedicată protecției naturii, noile prevederi aduc „o zi neagră pentru pădurile” țării. Criticile se concentrează în principal pe ceea ce WWF percepe ca o liberalizare excesivă a exploatărilor forestiere, care, în opinia lor, subminează sustenabilitatea și conservarea biodiversității în pădurile României.

Una dintre principalele preocupări exprimate se referă la faptul că noua legislație ar permite creșterea necontrolată a volumului de lemn tăiat, făcând legătura directă între capacitatea de consum a pieței și volumul de exploatare permis. Mai mult, WWF România evidențiază lipsa unor reforme eficiente în combaterea tăierilor ilegale și a unui cadru clar pentru promovarea utilizării superioare a lemnului.

Replici și Precizări din Partea Guvernului

În contrapondere, Guvernul României a oferit o serie de clarificări menite să atenueze îngrijorările, subliniind introducerea unor măsuri noi de supraveghere și sancționare a ilegalităților. Printre acestea, se numără supravegherea video a drumurilor forestiere și introducerea de infracțiuni specifice pentru falsificarea datelor informatice de natură silvică.

O prevedere remarcabilă, menționată de Executiv, se referă la interzicerea tăierilor la ras în parcurile naturale și în toate ariile naturale protejate, măsură care ar trebui să contribuie la conservarea biodiversității.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a punctat că noul cod interzice tăierile la ras în aproape jumătate din suprafața forestieră a țării, accentuând că furtul de masă lemnoasă va duce la suspendarea dreptului de acces în SUMAL 2, sistemul național de monitorizare a transporturilor de lemn.

Între Conservare și Exploatare: Un Echilibru Fragil

Dezbaterea privind noul scoate în evidență tensiunea dintre nevoia de conservare a pădurilor și presiunile economice ale industriei lemnului. Pe de o parte, organizațiile de mediu precum WWF România își exprimă temerile că noile reglementări vor favoriza o exploatare excesivă, care va avea impact negativ asupra biodiversității și sustenabilității ecosistemelor forestiere.

Pe de altă parte, Guvernul încearcă să echilibreze aceste preocupări cu necesitatea de a reglementa și stimula sectorul forestier, introducând măsuri care să prevină și să penalizeze ilegalitățile.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.