in

Pensii majorate semnificativ: echitate pentru pensionarii cu venituri mici

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a dezvăluit detalii esențiale despre categoriile de pensionari care vor beneficia cel mai mult de aceste schimbări.

Pensii majorate semnificativ: echitate pentru pensionarii cu venituri mici

Conform anunțului făcut de , cei care vor vedea cele mai mari creșteri ale pensiilor sunt persoanele care au muncit perioade îndelungate pe salariul minim pe economie.

Acest grup include în lucrători din comerț și industria alimentară, sectoare cunoscute pentru remunerații modeste.

„Aici vor fi creşteri destul de substanţiale, pentru că oamenii aceia au contribuit o perioadă lungă de timp, dar au avut salariul minim pe economie”, a menționat Baciu.

Noua lege a pensiilor: Un stimulent pentru muncă îndelungată

Legea nouă a pensiilor aduce un sistem de puncte bonus, denumite puncte de stabilitate, care încurajează muncitorii să rămână activi în câmpul muncii cât mai mult timp posibil. Aceste puncte cresc în valoare cu fiecare an adițional de muncă, contribuind astfel la o pensie mai mare.

Detaliile acestui sistem sunt:

  • 0,50 puncte/an pentru anii de muncă între 26 și 30;
  • 0,75 puncte/an pentru anii de muncă între 31 și 35;
  • 1 punct/an pentru cei care au muncit peste 35 de ani.

Fiecare punct de stabilitate adaugă 81 de lei în plus la valoarea pensiei.

Exemplul Practic

Pentru a ilustra impactul acestei recalculări, Newsweek a prezentat cazul unei pensionare care, în anul 2017, a ieșit la pensie cu suma de 1.100 de lei. După recalculare, aceasta va primi 3.600 de lei. Această creștere semnificativă se datorează unui stagiu de cotizare de 39 de ani și 7 luni, care, adăugat la punctele de stabilitate acumulate, mărește considerabil suma primită.

Formula de calcul include numărul total de puncte de pe talon, la care se adaugă punctele de stabilitate. În cazul dat, totalul punctelor ajunge la 44,65, ceea ce, înmulțit cu 81 de lei (punctul de referință), rezultă în suma de 3.600 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter