in

Pensionarii trebuie să returneze banii? Noi reguli pentru ajutoarele alimentare în 2024

Un anunț venit din partea Casei Naționale de Pensii a stârnit neliniște printre beneficiarii ajutoarelor sociale.


O serie de măsuri noi impun condiții stricte legate de domiciliul beneficiarilor, determinând obligativitatea returnării sumelor încasate în anumite situații.

Potrivit informațiilor oficiale, pensionarii care beneficiază de pensie socială, ajutoare pentru alimente sau sprijin financiar pentru energie se confruntă acum cu o nouă provocare. Dacă aceștia decid să își schimbe rezidența într-o altă țară fără a informa , vor fi nevoiți să returneze toate sumele primite anterior. Această măsură vine ca un răspuns la neconformitățile observate în ceea ce privește locația beneficiarilor acestor tipuri de ajutoare.

Obligațiile Beneficiarilor: Certificatul de Viață și Datele Bancare

O altă prevedere recentă cere ca, în lunile martie și septembrie, toți beneficiarii să trimită către casele teritoriale de pensii un certificat de viață și informații actualizate privind datele bancare. Nerespectarea acestor cerințe poate avea ca efect suspendarea plăților, punând beneficiarii în situația dificilă de a fi lipsiți de sprijinul financiar lunar.

Categorii de Români Beneficiari de Carduri de Alimente

Ajutoarele pentru alimente reprezintă o parte importantă a sprijinului social acordat de stat. Începând cu 15 februarie și până la sfârșitul lunii, au fost alimentate cardurile pentru diverse categorii de persoane vulnerabile, printre care:

  • cu venituri lunare de până la 2.000 lei;
  • Persoane, copii și adulți, cu diferite grade de handicap, având venituri de sub 2.000 lei;
  • Familii cu doi sau mai mulți copii, cu venituri pe membru de sub 675 lei;
  • Familii monoparentale, în aceeași situație financiară;
  • Beneficiarii ajutorului de incluziune, conform Legii nr. 196/2016;
  • Persoanele fără adăpost.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter