in

Recalcularea Pensiilor în România: Ce aduc schimbările și ce implică amanarea majorării

Odată cu apropierea datei de septembrie 2024, o mare parte din populația pensionară a României se află în expectativă, îngrijorată de perspectivele recalculării pensiilor.


Anunțurile recente ale lui Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor, au adus claritate asupra unei realități pe care mulți o anticipau cu teamă: majorarea pensiilor nu va aduce beneficii imediate pentru toți.

Conform declarațiilor lui Ialomițianu, recalcularea programată pentru septembrie 2024 va fi efectuată în două etape distincte. Prima etapă vizează eliminarea inechităților din sistem, cu accent pe valorile punctului de pensie și excluderea veniturilor provenite din sporuri nepermanente, care nu au fost luate inițial în considerare la stabilirea pensiilor.

Această primă etapă este esențială pentru corectarea discrepanțelor și pentru asigurarea unei mai mari echități în sistemul de . Cu toate acestea, Ialomițianu a avertizat că a doua etapă a recalculării va fi amânată din lipsă de fonduri disponibile în buget. Această situație lasă aproape două milioane de pensionari într-o situație incertă, fără a primi creșteri în următorii doi-trei ani.

Impactul Asupra Populației Pensionare

Această veste vine ca un șoc pentru mulți pensionari, în special în contextul creșterii continue a prețurilor. Pentru cei care se bazează în mod semnificativ pe pensiile lor pentru a-și asigura traiul de zi cu zi, această amânare a majorării poate aduce dificultăți financiare semnificative. Îngrijorările cu privire la creșterea costurilor de trai se adaugă acum îngrijorărilor legate de stabilitatea veniturilor.

Cu toate acestea, este important de subliniat că nicio pensie nu va fi redusă în urma recalculării din septembrie 2024. Conform lui Ialomițianu, această măsură este menită să asigure că cei care au primit pensii mai mici din cauza anumitor circumstanțe vor primi creșteri adecvate. În plus, formula de calcul care garantează cel mai avantajos cuantum al pensiei va fi menținută pentru a evita defavorizarea vreunui pensionar.

Rolul Sporurilor în Calculul Pensiilor

O altă componentă importantă a recalculării este includerea sporurilor în formula de calcul, începând cu data de 1 septembrie 2024. Această măsură va simplifica procesul pentru cei care urmează să se pensioneze după această dată și pentru cei care deja primesc pensii și au sporuri incluse în dosarele lor.

Cu toate acestea, există încă provocări pentru cei care nu au informațiile necesare incluse în dosarele lor de pensie. Fiecare pensionar va trebui să obțină adeverințe suplimentare de la foștii angajatori pentru a asigura corectitudinea calculului pensiei lor. Această abordare se aplică atât pensionarilor în plată, cât și viitorilor pensionari.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter