in

Recalcularea Pensiilor în România: Ce trebuie să știe pensionarii despre procesul așteptat și când vor primi noile cuantumuri

Recalcularea pensiilor, un proces așteptat cu sufletul la gură de către seniorii țării.


Anunțată ca o schimbare majoră care va afecta viața pensionarilor, recalcularea a stârnit o serie de întrebări și, inevitabil, o anumită doză de incertitudine în rândul celor care urmează să beneficieze de aceasta.

Cu toate acestea, întârzierea trimiterii deciziilor privind noile cuantumuri ale pensiilor a adăugat un strat suplimentar de frustrare și nerăbdare printre beneficiari.

În încercarea de a oferi răspunsuri și clarificări, , șeful Casei Naționale de Pensii, a participat la o discuție pe Realitatea Plus, unde a abordat chestiunile legate de recalcularea pensiilor. Unul dintre cele mai importante aspecte subliniate de Baciu este că, deși a fost inițiat un calendar pentru recalcularea pensiilor, cu promisiunea că deciziile vor începe să fie trimise începând cu luna mai, pentru ca din septembrie pensionarii să primească efectiv pensiile recalculate, aceste planuri au suferit modificări.

Conform lui Baciu, deciziile privind recalcularea pensiilor sunt considerate documente de informare, fără un termen expres prevăzut în lege pentru emiterea lor.

Totuși, a fost stabilită o dată limită, 1 septembrie 2024, până la care toți pensionarii ar trebui să fie informați despre noile lor pensii recalculate. Întrebat despre momentul exact în care deciziile vor începe să fie expediate, șeful Casei Naționale de Pensii a menționat că acest lucru va începe să se întâmple undeva în cursul verii, fără a putea oferi o dată precisă, dar cu certitudinea că procesul va fi demarat pentru a asigura transparența cuantumului pensiilor recalculare.

Un punct de reasigurare pentru pensionari este faptul că nicio pensie nu va suferi o reducere ca urmare a procesului de recalculare. Chiar dacă noua formulă de calcul ar sugera un cuantum mai mic, legea garantează că beneficiarii vor primi suma cea mai avantajoasă pentru ei.

Provocări și soluții în drumul către recalculare

Baciu a evidențiat, de asemenea, provocările cu care s-a confruntat instituția pe care o conduce în pregătirea pentru acest proces complex.

Un factor major a fost timpul limitat, dat fiind că legea recalculării a fost aprobată abia la sfârșitul anului trecut, iar normele de aplicare au fost stabilite recent. În plus, dezvoltarea software-ului necesar recalculării nu a putut începe până la publicarea legii în Monitorul Oficial, ceea ce a pus presiune suplimentară asupra echipei.

Cu toate acestea, Casa Națională de Pensii lucrează acum intens, în colaborare cu firma responsabilă pentru sistemul informatic integrat, pentru a finaliza programul de recalculare.

Obiectivul este ca, până în vara acestui an, să se finalizeze dezvoltarea software-ului și să se înceapă emiterea deciziilor. Astfel, pensionarii vor putea primi, în septembrie, pensiile ajustate, o veste care, fără îndoială, va aduce un suflu de optimism și alinare în rândul seniorilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter