in

Românii care rămân fără majorarea de 13,8% la pensie! Recalcularea este în septembrie

Recalcularea pensiilor în 2024 se dovedește a fi un pas important spre asigurarea unei echități mai mari în sistemul de pensii.

Românii care rămân fără majorarea de 13,8% la pensie! Recalcularea este în septembrie

Într-un recent anunț guvernamental, a fost făcută cunoscută decizia de a nu majora cu 13,8% pensiile unei anumite categorii de beneficiari.

Guvernul a hotărât că pensiile de serviciu ale magistraților, care includ atât judecătorii cât și alte categorii similare, nu vor beneficia de majorarea de 13,8% propusă. Această decizie lasă mii de din această categorie fără o creștere semnificativă a veniturilor.

Până în octombrie, beneficiarii acestei categorii aveau o pensie medie de serviciu de 21.980 lei. Se estimează că, dacă majorarea ar fi fost aplicată și pentru aceste pensii, sumele primite ar fi crescut cu aproximativ 3.000 de lei. Fără această majorare, magistrații și judecătorii vor continua să primească aceleași sume ca în anul 2023.

Premierul Marcel Ciolacu a comentat situația, menționând: ”Sunt pensii care cresc şi cu 40% (…) pensiile se indexează la începutul anului cu 13,8%. Se aplică la toată lumea, mai puţin la partea specială a pensiilor. Unde există contribuție, e normal, fiindcă e contribuţia fiecăruia să se aplice acest coeficient”.

Echitate și Recalculare pentru Beneficii Mai Mari

Ministrul Muncii a accentuat beneficiile recalculării pensiilor, subliniind că aceasta va aduce echitate în sistemul public. Simona Bucura Oprescu a explicat importanța de a asigura pensii echitabile pentru cei care au avut contribuții și munci similare, indiferent de perioada de pensionare.

„Recalcularea aduce ce ne dorim cu toții, echitate în sistemul public. Pentru muncă și contribuții egale să avem pensii egale. Românii care au ieșit în perioade diferite, pe pensii diferite, dar care au avut aceleași contribuții, care au muncit la fel, din păcate au primit pensii diferite. De la 1 septembrie să știe că primesc același cuantum al pensiilor”, a afirmat ministrul.

Ministrul a adăugat că, sub noua lege a pensiilor, venituri precum sporurile nepermanente sau al 13-lea salariu, pentru care s-au virat contribuții de asigurări sociale, vor fi luate în calcul ca venituri contributive, crescând astfel cuantumul pensiilor. Această recalculare va beneficia peste trei milioane de români, cu efecte pozitive din septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter