Din această sumă, 300 de lei nu sunt taxați, ceea ce înseamnă că angajații plătiți cu salariul minim vor primi în mână o sumă netă de 2.363 lei. Această majorare vizează aproximativ 760.000 de salariați, reprezentând 13,9% din numărul total de salariați activi din România.
Impactul Majorării asupra Forței de Muncă și Economiei
Ministerul Muncii estimează că de majorarea salariului minim brut vor beneficia în total 1.871.266 salariați. Potrivit autorităților, această creștere va avea efecte pozitive asupra economiei, stimulând ocuparea forței de muncă și sporind puterea de cumpărare a angajaților.
„Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri, etc.)”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.
Excepțiile și Situația în Sectoarele Speciale
Creșterea salariului minim brut nu se va aplica angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care beneficiază de un regim preferențial de taxare.
Angajații din aceste domenii vor continua să primească salarii nete mai mari decât cei din alte sectoare, chiar și fără această majorare.
În sectorul construcțiilor, salariul minim brut a fost mărit la 4.582 lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat va primi un net de 3.196 lei.
În agricultură și industria alimentară, salariul minim brut a fost stabilit la 3.436 lei de la 1 ianuarie 2024, oferind un net de 2.396 lei.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.