in

Sfântul Vasile cel Mare și Tăierea împrejur a Domnului: comemorări și semnificații profunde în prima zi a anului 2024

Pe 1 ianuarie 2024, credincioșii ortodocși îl comemorează pe Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai proeminenți părinți ai Bisericii.

Sfântul Vasile cel Mare și Tăierea împrejur a Domnului: comemorări și semnificații profunde în prima zi a anului 2024

Ziua marchează, de asemenea, sărbătoarea Taierii Împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos, un moment semnificativ în calendarul liturgic ortodox.

Pe 1 ianuarie, Biserica Ortodoxă celebrează Taierii Împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Această sărbătoare are o importanță deosebită, deoarece arată că Mântuitorul Hristos a îmbrățișat integral natura umană, supunându-se Legii Mozaice. Prin acest act, El nu numai că a respectat tradițiile iudaice, dar a și demonstrat, în mod concludent, că a luat trup uman, contrazicând astfel pe ereticii care negau această realitate.

La opt zile de la Nașterea Sa, conform obiceiului iudaic, Iisus a fost adus la Templu pentru a fi tăiat împrejur. Această ceremonie, care includea și acordarea numelui, a fost un moment crucial, în care Arhanghelul Gavriil l-a numit pe Mântuitor „Iisus”, așa cum fusese prevestit Fecioarei Maria la Buna Vestire.

Rugăciunea Sfântului Vasile cel Mare

În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor. Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Veniţi popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit. Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug.

Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune. Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile. Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”.

Viața și lupta Sfântului Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare, comemorat de asemenea pe 1 ianuarie, a fost o personalitate marcantă a secolului al IV-lea, cunoscut pentru apărarea dreptei credințe împotriva ereziei ariene. Născut într-o familie nobilă, cu tatăl său, Vasile, originar din Pont, și mama, Emilia, din Capadocia, Sfântul Vasile a excelerat în studiul filozofiei și științelor vremii sale, depășindu-și contemporanii și predecesorii.

Descrierea fizică a Sfântului Vasile, surprinsă în cronici, ne prezintă un om cu statură impunătoare, trăsături ascetice și un aspect contemplativ, semn al vieții sale dedicate rugăciunii și studiului. El a fost arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezareea Capadociei, și a rămas în istorie ca un luptător neînfricat al ortodoxiei, un orator elocvent și un filantrop devotat, înființând cunoscutul așezământ Vasiliada, destinat ajutorării celor săraci, bolnavi și bătrâni.

Sfântul Vasile a părăsit această lume în anul 379, nereușind să-și încheie a cincizecea primăvară, dar lăsând în urma sa un patrimoniu spiritual vast și influent.

Vezi mai multe despre Sf. Vasile cel Mare

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.