in

Taxe și impozite mai mari în 2024! Care sunt modificările la început de an?

2024 aduce schimbări semnificative în peisajul fiscal românesc, printr-o serie de ajustări ale taxelor și impozitelor implementate de Guvern pentru a echilibra bugetul de stat.


De la începutul anului 2024, cetățenii români vor fi supuși unor majorate, ca urmare a legislației adoptate de Guvern. Printre acestea se numără o creștere de 13,8% a taxelor locale, conform ratei inflației din 2022 raportate de Institutul Național de Statistică.

Acest lucru înseamnă costuri mai mari pentru posesia de mașini și proprietăți imobiliare. De asemenea, cei care își achită obligațiile fiscale până la 31 martie vor beneficia de o bonificație de 10%.

Impozit Special pe Proprietate

Începând cu 2024, se introduce un impozit special pentru clădiri rezidențiale și vehicule de lux, destinat proprietăților a căror valoare depășește anumite praguri stabilite. Astfel, proprietarii de clădiri cu o valoare impozabilă mai mare de 2.500.000 lei și de autoturisme cu o valoare de achiziție peste 375.000 lei vor fi supuși unei cote de 0,3% pe diferența dintre valoarea impozabilă și pragul stabilit.

Microîntreprinderile vor plăti, de la 1 ianuarie, un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru venituri de până la 60.000 euro pe an, cu o creștere la 3% pentru venituri peste această sumă. Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor achita un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri, cu anumite deduceri permise. Băncile vor suporta un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri în 2024 și 2025.

Angajații din domenii precum IT, construcții, agricultură și industria alimentară vor observa modificări în ceea ce privește impozitarea. De exemplu, angajații din IT vor fi scutiți de impozit doar pentru venituri sub 10.000 lei. În plus, Guvernul intenționează să impoziteze veniturile nedeclarate cu 70%, începând cu 2024.

Se anunță majorări ale TVA pentru produse precum berea fără alcool și alimentele cu zahăr adăugat, precum și pentru locuințe cu valori peste anumite praguri și pentru utilizarea anumitor facilități recreative. Accizele la carburanți vor cunoaște, de asemenea, o creștere, cu trei ajustări planificate în 2024, determinând creșteri de preț la pompă.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter