in

Tragedie în Iran: Președintele Ebrahim Raisi și Ministrul de Externe Decedați în Accident de Elicopter

Iranul a fost zguduit luni dimineață de vestea tragică a morții președintelui Ebrahim Raisi și a ministrului de externe Hossein Amirabdollahian, în urma prăbușirii unui elicopter în nord-vestul țării.

Tragedie în Iran: Președintele Ebrahim Raisi și Ministrul de Externe Decedați în Accident de Elicopter

Evenimentul a avut loc cu o zi înainte, când elicopterul Bell 212 în care se aflau aceștia, alături de alți oficiali de rang înalt, s-a prăbușit în timp ce se deplasa într-o misiune oficială.

Printre victime s-au numărat și guvernatorul provinciei și principalul imam al regiunii, conform agenției Irna. Elicopterul făcea parte dintr-un convoi de trei aparate de zbor, dintre care două au aterizat în siguranță la Tabriz, destinația inițială a delegației prezidențiale. Ministrul de interne, Ahmed Vahidi, a menționat posibilitatea unei „aterizări forțate” a elicopterului prezidențial, fără a oferi detalii suplimentare.

Imediat după accident, ayatollahul Ali Khamenei, principala autoritate a Republicii Islamice, a adresat un apel emoționant către națiune, cerând iranienilor „să se roage” și „să spere că Dumnezeu îl va aduce pe președinte și pe tovarășii săi înapoi în brațele Națiunii”. Ayatollahul a asigurat populația că nu va exista „nici cea mai mică sincopă în administrarea țării”.

Conform constituției iraniene, în caz de al președintelui, prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber preia atribuțiile acestuia, până la organizarea unor noi alegeri prezidențiale, care trebuie desfășurate în termen de 50 de zile. Această prevedere constituțională a fost concepută pentru a asigura continuitatea guvernării și a stabilității în cazuri de criză.

Ajutorul Internațional și Solidaritatea Regională

Vestea tragică a prăbușirii elicopterului a atras o undă de solidaritate internațională, cu mai multe țări oferind ajutor pentru operațiunile de salvare și căutare. La cererea Teheranului, Moscova a trimis aproximativ cincizeci de specialiști în operațiuni de salvare, vehicule de teren și un elicopter. Președintele rus Vladimir Putin a discutat personal cu ambasadorul Iranului în Rusia pentru a coordona aceste eforturi, conform agenției oficiale de presă Tass.

Țările din Golf, inclusiv Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Kuweit, și-au exprimat sprijinul și disponibilitatea de a contribui la operațiunile de căutare, alături de Siria și Irak. Turcia a desfășurat 32 de salvatori și o dronă cu vedere pe timp de noapte, care a fost operațională pe durata nopții de duminică spre luni. Uniunea Europeană a activat serviciul Copernicus de cartografiere prin satelit pentru a sprijini Iranul în eforturile sale.

Profilul Președintelui Ebrahim Raisi

Ebrahim Raisi, născut în noiembrie 1960, a fost un lider ultraconservator și o figură centrală în sistemul judiciar iranian, ocupând funcții de procuror general al Teheranului și al țării. El a devenit președinte în urma alegerilor legislative din martie, consolidându-și puterea după mișcările de protest care au zguduit Iranul la sfârșitul anului 2022, în urma morții Mahsei Amini.

Raisi și-a manifestat în mod constant sprijinul pentru mișcarea islamistă palestiniană Hamas și a subliniat că „Palestina este prima problemă a lumii musulmane”. În timpul unei recente vizite în provincia Azerbaidjanul de Est, Raisi a inaugurat un baraj împreună cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și a reiterat sprijinul Iranului pentru cauza palestiniană.

De asemenea, Raisi se afla pe lista neagră americană a oficialilor iranieni sancționați pentru „complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului”, acuzații pe care autoritățile de la Teheran le-au considerat nefondate. Moartea sa lasă un gol semnificativ în conducerea Iranului, iar succesiunea sa va fi urmărită îndeaproape atât pe plan intern, cât și internațional.

În vârstă de 60 de ani, Hossein Amirabdollahian, șeful diplomației iraniene numit de Raisi în iulie 2021, a fost și el o figură centrală în politica externă a Iranului, contribuind la eforturile diplomatice ale țării într-o perioadă marcată de tensiuni regionale și internaționale. Moartea sa, alături de cea a președintelui, reprezintă o pierdere majoră pentru guvernul iranian.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.