Urgență în București! Peste 1.100 de blocuri fără căldură și apă caldă din cauza unei avarii
in

Urgență în București! Peste 1.100 de blocuri fără căldură și apă caldă din cauza unei avarii

Capitala României se confruntă cu o situație critică în domeniul termoficării, afectând mii de locuitori ai orașului.


O avarie majoră la rețeaua de din a lăsat peste 1.100 de blocuri din sectoarele 1, 2, 5 și 6 fără apă caldă și căldură. Incidentul, care a avut loc astăzi în jurul orei 9, a afectat grav operațiunile Termoenergetica, compania responsabilă pentru furnizarea acestor servicii esențiale.

Conform informațiilor disponibile în aplicația TermoAlert a Termoenergetica, cauza avariei este legată de un defect survenit pe magistrala Grozăvești-Grivița, determinând oprirea forțată a Centralei Energetice Termice (CET) Grozăvești. În plus, această defecțiune a perturbat nu doar distribuția apei calde și a căldurii, dar a avut și un impact negativ asupra instalațiilor de producere a energiei electrice și termice.

Surse din cadrul sistemului au indicat că echipele de la ELCEN, operatorul CET Grozăvești, au intervenit rapid pentru a evita riscul de îngheț în instalații, un scenariu care ar putea duce la daune semnificative, inclusiv la spargerea conductelor. În acest context de temperaturi scăzute, măsurile preventive sunt esențiale pentru a menține integritatea sistemului.

Potrivit graficului Termoenergetica, se preconizează ca alimentarea cu energie termică a blocurilor afectate să fie restabilită până la ora 23:30 în această seară. Acest lucru ar aduce un oarecare alinare locatarilor care se confruntă cu frigul și lipsa apei calde.

Un aspect semnificativ ridicat de cetățeni este legat de starea precară a rețelei, care nu a fost modernizată la timp. Partea afectată a rețelei face parte din obiectivul 7 al proiectului de reabilitare finanțat prin fonduri europene (prin POIM), disponibile din 2020. Cu toate acestea, conducta în cauză nu a fost încă înlocuită, provocând nemulțumirea publicului.

Astfel, criza actuală pune în lumină problemele sistemice și nevoia acută de modernizare a infrastructurii de termoficare, esențială pentru bunăstarea locuitorilor Capitalei. Această situație evidențiază importanța investițiilor în timp util și a unei administrări eficiente a resurselor, pentru a evita astfel de situații critice pe viitor.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter