Acest verdict, care își păstrează rădăcinile în acuzațiile de corupție și abuz în serviciu, lasă puțin loc de manevră pentru fosta ministra, în continuarea luptei sale judiciare.
Elena Udrea, o figură cunoscută în politica românească, va petrece, pentru a doua oară, Sărbătorile de iarnă departe de căldura familială. Judecătorii au respins recent cererea ei de eliberare din Penitenciarul Târgșor și de revizuire a condamnării din Dosarul Gala Bute.
Motivația acestei cereri s-a bazat pe o notă secretă a SRI, care a fost adăugată la dosar post-sentență, după ce Udrea a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare.
În detaliu, decizia Curții Supreme a fost una de respingere, calificând cererea ca fiind inadmisibilă. Acest verdict vine după mai multe etape judiciare, inclusiv o condamnare definitivă din iunie 2018, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Fostul ministru, în trecut, a încercat să evite această condamnare, fugind din România și fiind ulterior reținută în Costa Rica.
”Respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 1532/1/2015, definitivă prin decizia penală nr. 93 din 05 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017, precum şi împotriva sentinţei penale nr. 45 din 02 martie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti Secţia I penală, în dosarul nr. 5230/2/2017, definitivă prin decizia penală nr. 232/A din 11 iulie 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 5230/2/2017. Obligă revizuenta la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunțată în sedință publică, astăzi, 12 decembrie 2023”, se arată în decizia magistraților.
Un aspect notabil al acestui caz este încercarea eșuată a Elenei Udrea de a evita justiția. După ce a pierdut o contestație în anulare în aprilie 2022, Udrea a fugit din țară, fiind prinsă în Bulgaria în timp ce încerca să ajungă în Grecia.
Alături de Elena Udrea în acest dosar, Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, a primit de asemenea o condamnare la închisoare, însă a decedat ulterior.
Acest episod reprezintă un capitol încă deschis în lunga saga a corupției politice din România, evidențiind în continuare lupta sistemului judiciar împotriva fenomenelor de corupție și abuz de putere. Cu apelul posibil, povestea Elenei Udrea este departe de a se încheia, dar decizia recentă subliniază gravitatea consecințelor pe care le pot avea faptele de corupție.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter