Ștefan cel Mare, voievodul Moldovei, a reușit să provoace o înfrângere zdrobitoare Imperiului Otoman, o națiune care domina aproape întreaga lume cunoscută.
La acea vreme, bătălia de la Vaslui a fost percepută de mulți ca fiind cea mai mare victorie a creștinătății în fața Islamului.
Puterea Imperiului Otoman vs. Moldova emergentă
În mijlocul secolului al XV-lea, Imperiul Otoman se afla într-un apogeu incontestabil. Sub conducerea lui Mahomed al II-lea, cunoscut și sub numele de „Fatih” (Cuceritorul), Imperiul Otoman se întindea de la Peninsula Balcanică până în sudul Mesopotamiei, iar armata sa era considerată una dintre cele mai bine pregătite din lume. Ieniceri, cavaleria otomană și artileria formidabilă, deja celebrele tunuri care dărâmau fortificațiile bizantine, făceau din această forță o veritabilă amenințare.
În fața acestei puteri copleșitoare, Moldova condusă de Ștefan cel Mare era un principat emergent, dar totuși bine pregătit pentru confruntări cu inamicii săi. Deși Moldova era mult mai mică și nu dispunea de resursele unui imperiu, Ștefan reușise să construiască o armată bine echipată și extrem de disciplinată. Voievodul moldovean reușise deja să obțină succese remarcabile în conflictele anterioare, consolidându-și puterea în fața otomanilor și reușind chiar să scape de tributul impus de Imperiul Otoman.
În acea perioadă, Mahomed al II-lea își dorea să își extindă stăpânirea asupra întregii Europei Centrale. Moldova era un obstacol pe acest drum, mai ales având în vedere politica agresivă a lui Ștefan, care punea presiune asupra Valahiei și a altor teritorii aflate sub influența otomană. Sultanul, temându-se de această expansiune, a decis să lanseze o campanie militară de amploare pentru a distruge principatul moldovean.
Cum a învins Ștefan cel Mare o armată mult mai mare
Deși Imperiul Otoman dispunerea de o armată impresionantă, cu aproximativ 120.000 de soldați, Ștefan cel Mare și armata sa de aproximativ 40.000 de oșteni au reușit să provoace o înfrângere zdrobitoare. Armata otomană era formată dintr-un mix de infanterie, cavalerie și artilerie, iar planul de invazie părea aproape imposibil de înfruntat.
Ștefan a apelat la o serie de strategii inovative care au transformat bătălia de la Vaslui într-o capodoperă militară. Înainte de confruntare, el a adoptat o tactică de erodare a moralului otoman, întrucât armatele turcești au fost purtate prin zone de munte și păduri dense, înfruntând o vreme rece și umbrosă, dar și lipsuri de provizii. În același timp, moldovenii au tăiat accesul otomanilor la apă potabilă, otrăvind fântânile și distrugând rezervațiile de alimente, o tactică care a avut un impact major asupra moralului inamicilor.
Mai mult decât atât, Ștefan a ales cu atenție locul bătăliei. Podul Înalt, în zona Vasluiului, a fost ales cu mare precauție datorită terenului dificil și a pădurilor dense care îl înconjurau, lăsând inamicii cu puține opțiuni strategice. De asemenea, terenul îngust a limitat mobilitatea otomană și a făcut ca armata mai mică, dar mult mai bine pregătită a Moldovei, să devină un adversar imposibil de înfruntat pentru forțele otomane.
Atacul a fost lansat într-un moment cheie, când otomanii se aflau într-o poziție vulnerabilă, înfometați și obosiți. După ce au fost împinși într-un colț al mlaștinii de la Podul Înalt, armata otomană a fost prinsă între două forțe, iar atacurile rapide ale cavaleriei moldovenești au făcut ravagii printre soldații otomani.
După patru zile de lupte intense, în care 40.000 de otomani au fost uciși, Soliman Hadâmbul și restul trupelor otomane au fugit înapoi spre Dunăre, dar au fost urmăriți și doborâți de cavaleria ușoară moldovenească.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.