in

Ministerul Educației propune introducerea sălii de detenție pentru elevii indisciplinați în școlile din România

Ministerul Educației propune măsuri controversate pentru disciplinarea elevilor: Sala de detenție devine o posibilitate reală


Ministerul Educației din România a lansat miercuri, 12 iunie, un proiect de Statut al Elevului pentru anul 2024, care aduce în prim-plan o serie de măsuri stricte menite să îmbunătățească disciplina în școli. Printre acestea, se numără și introducerea unei săli de detenție pentru elevii care perturbă orele de curs, scrie Edupedu.ro. Această inițiativă a stârnit deja numeroase reacții și controverse în rândul părinților, profesorilor și elevilor.

Conform noului proiect, elevii care deranjează orele vor fi mutați într-o sală special alocată, sub supravegherea unui profesor sau cadru didactic auxiliar. Aici, aceștia vor fi obligați să participe la activități educative precum lectura suplimentară sau completarea fișelor de lucru, în funcție de decizia profesorului.

Proiectul de Statut al Elevului menționează că măsura este aplicabilă în cazul în care comportamentul elevului aduce prejudicii procesului educațional. În aceste cazuri, profesorul poate decide ca elevul să fie transferat în sala de detenție pentru a desfășura activități educative sub supraveghere strictă. Nu este clar, însă, dacă elevii astfel sancționați vor fi notați ca absenți.

Această propunere nu este una nouă. Ea a fost inițiată pe 11 aprilie 2023 de către sindicatele din învățământ, inclusiv FSE „Spiru Haret”, care au solicitat, pe lângă sala de detenție, și reintroducerea exmatriculării elevilor, impunerea de amenzi pentru părinți și considerarea notei la purtare la admiterea în liceu sau la Bacalaureat.

În plus față de sala de detenție, noul Statut al Elevului prevede alte măsuri disciplinare stricte. Utilizarea telefoanelor mobile și a altor echipamente de comunicații electronice în timpul orelor rămâne interzisă, exceptând cazurile în care acestea sunt folosite în scop educativ, cu aprobarea profesorului. De asemenea, proiectul subliniază că absențele nu pot fi utilizate ca mijloc de coerciție.

Alte sancțiuni incluse în proiect sunt observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea temporară sau permanentă a burselor, mutarea disciplinară la o clasă paralelă, suspendarea temporară a elevului, și diverse forme de exmatriculare, inclusiv fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.

Această serie de modificări propuse în Statutul Elevului a fost întâmpinată cu diverse reacții. Unii susțin că măsurile sunt necesare pentru a menține disciplina și ordinea în școli, în timp ce alții le consideră prea dure și punitive, punând accentul pe nevoia de soluții educative mai incluzive și empatice.

Dezbaterea publică pe acest subiect este în plină desfășurare, iar Ministerul Educației a invitat toate părțile interesate să-și exprime opiniile și sugestiile. Implementarea acestor măsuri va depinde de rezultatele consultărilor și de decizia finală a autorităților educaționale.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.