in

Guvernul României sprijină educația și performanța! Peste 3 milioane de lei pentru bursele elevilor și inovare în învățământul superior

Guvernul României a anunțat o decizie importantă în ceea ce privește sprijinirea educației și tinerilor elevi din învățământul preuniversitar particular și confesional.

Guvernul României sprijină educația și performanța! Peste 3 milioane de lei pentru bursele elevilor și inovare în învățământul superior

Potrivit Ministrului Educației, Ligia Deca, Executivul se pregătește să aprobe alocarea a peste 3 milioane de lei din bugetul de stat către autoritățile publice locale. Acești bani vor fi utilizați pentru plata burselor elevilor din aceste categorii de învățământ.

Guvernul va aloca fonduri pentru bursele de excelență olimpică I și II, bursele sociale pentru elevii școlarizați fără taxe și bursele tehnologice, cu condiția să se încadreze în specializările și condițiile prevăzute în metodologia-cadru.

Aceste burse sunt acordate conform noii legi a învățământului preuniversitar și reprezintă un pas important către asigurarea accesului la educație pentru toți tinerii, indiferent de situația financiară a familiilor lor.

Ministra Educației, Ligia Deca, a subliniat că procesul de alocare a acestor fonduri a presupus o muncă atentă și minuțioasă, începând cu elaborarea metodologiei de acordare a burselor și terminând cu determinarea necesarului de fonduri.

Acesta este primul pas către acordarea burselor din aceste categorii pentru învățământul privat și confesional, iar acest mecanism va asigura un suport esențial pentru elevii cu potențial deosebit și pentru cei care provin din medii defavorizate.

Susținerea învățământului superior prin concursuri și proiecte internaționale

Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind aprobarea metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice și de cercetare vacante din învățământul superior. Această metodologie-cadru este realizată în fiecare an, permițând instituțiilor de învățământ superior să-și elaboreze propriile metode de concurs.

Această inițiativă va contribui la promovarea excelenței academice în sistemul de învățământ superior din România.

De asemenea, din România are în planuri participarea la Programul de evaluare internațională a competențelor adulților (PIAAC), dezvoltat de OCDE, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Această implicare la nivel internațional va ajuta la evaluarea și îmbunătățirea nivelului de competențe ale adulților din țară.

În plus, Guvernul României și Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova au discutat despre depunerea candidaturii comune pentru organizarea Conferinței miniștrilor responsabili cu învățământul superior din țările participante la Procesul Bologna în anul 2027 și preluarea secretariatului grupului de monitorizare a Procesului Bologna pentru perioada 2024-2027.

Aceste acțiuni demonstrează angajamentul ferm al României în promovarea învățământului superior și a colaborării internaționale în domeniul educației.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter