in

Majorări de pensii în 2024. Ce trebuie să știe pensionarii despre recalculare

Pensionarii din România se pot pregăti pentru o veste bună în anul 2024, odată cu intrarea în vigoare a procesului de recalculare a pensiilor.


Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a dezvăluit calendarul complet pentru acest amplu proces, care promite majorări pentru milioane de beneficiari. Într-un demers de a aduce mai multă transparență și a simplifica înțelegerea procedurii, detalii despre etapele și termenele specifice au fost făcute publice.

Calendarul recalculării: Ce trebuie să știe pensionarii

Anunțul făcut de CNPP marchează începutul unei perioade de așteptare plină de speranță pentru aproape cinci milioane de pensionari români. Conform informațiilor oficiale, procesul de recalculare a pensiilor va începe în mai 2024 și va urma un calendar bine structurat, conceput pentru a asigura o trecere netedă către noile prevederi.

În luna mai, va avea loc startul recalculării dosarelor, afectând aproximativ cinci milioane de persoane. Din acest număr, aproximativ trei milioane vor beneficia de o majorare a pensiei, în timp ce 1,6 milioane vor menține valoarea actuală a pensiei. Este de menționat că persoanele cu un istoric de muncă mai mic de 25 de ani nu vor beneficia de puncte de stabilitate în cadrul acestui proces.

August aduce cu sine retipărirea cupoanelor de pensie și distribuirea deciziilor de recalculare, oferind pensionarilor detaliile necesare despre modul de calcul, numărul de puncte și punctele de stabilitate.

Pe 1 septembrie, va fi implementată a doua etapă a reformei pensiilor, marcând distribuirea efectivă a pensiilor recalculate. Primele plăți vor fi efectuate pe 2 septembrie prin serviciile poștale, iar plățile pe card sunt programate între 12 și 14 septembrie.

Povestea din spatele cifrelor

Pe lângă detaliile tehnice și calendarul bine pus la punct, există povești umane care dau viață acestor cifre. Un exemplu concret este acela al unui pensionar care, datorită unui istoric impresionant de muncă în condiții deosebite și speciale, va beneficia de o pensie netă de 6.200 de lei, după aplicarea deducerilor.

Un alt exemplu ilustrativ este acela al unui profesor care, cu un stagiu de cotizare de aproape 45 de ani și un punctaj de 91 de puncte, va vedea o creștere semnificativă a pensiei sale, de la 7.471 de lei la 8.216 lei pe lună.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.