in

Atenție pensionari! Este obligatoriu acest document pentru a primi pensia pentru limită de vârstă

O modificare legislativă recentă aduce schimbări semnificative pentru românii care se pregătesc să intre în rândul pensionarilor.

Atenție pensionari! Este obligatoriu acest document pentru a primi pensia pentru limită de vârstă

Începând cu 1 ianuarie 2024, este necesară prezentarea unei adeverințe de la angajator, precum și o declarație pe proprie răspundere, pentru cei care doresc să se înscrie pentru a primi pensia pentru limită de vârstă.

Documente Necesare pentru Pensionare.

Gorj a anunțat că, în temeiul noii legislații, persoanele care aspiră la pensionare trebuie să demonstreze că nu mai sunt angajate. Acest lucru se realizează prin intermediul unei adeverințe eliberate de către angajator. În această adeverință trebuie specificat că solicitantul nu se încadrează sub prevederile Art.46 alin.(2) din Legea nr. 360/2023.

Pe lângă adeverință, este necesară și o declarație pe propria răspundere prin care se atestă că persoana respectivă nu va continua activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Această cerință suplimentară subliniază angajamentul statului de a clarifica situația fiecărui solicitant de pensie.

Conform Art. 46, alin. (2) din Legea nr. 360/2023, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta între pensionare și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la vârsta de 70 de ani.

Informații Utile și Resurse Disponibile

Pentru a facilita procesul, Casa de Pensii Gorj a pus la dispoziția publicului modelul adeverinței și al declarației pe propria răspundere, accesibile pe site-ul oficial al instituției. Astfel, persoanele interesate pot descărca direct documentele necesare, asigurându-se că îndeplinesc toate cerințele legale pentru a beneficia de pensie.

Este esențial ca toți angajatorii și persoanele care solicită înscrierea la pensie să fie conștienți de aceste schimbări și să se asigure că îndeplinesc toate condițiile stabilite. Aceste măsuri sunt menite să asigure o tranziție eficientă și corectă spre pensionare, protejând atât sistemul de pensii, cât și drepturile pensionarilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter