in

Actualizări importante în Codul Muncii 2024 pentru recuperarea zilelor de concediu neefectuate

Codul Muncii din România, actualizat pentru anul 2024, aduce clarificări importante referitoare la drepturile angajaților în ceea ce privește concediul de odihnă.

Actualizări importante în Codul Muncii 2024 pentru recuperarea zilelor de concediu neefectuate

Conform acestor actualizări, fiecare angajat are garantat dreptul la un de odihnă anual plătit, un drept considerat intangibil și protejat prin lege.

Pentru angajații care nu au putut beneficia de cele 20 de zile minime de concediu în 2022, oferă posibilitatea de a solicita angajatorului acordarea acestui concediu până la mijlocul anului 2024. Această prevedere, susținută de Articolul 144, accentuează faptul că dreptul la concediu de odihnă anual nu poate fi limitat, cedat sau renunțat.

Obligațiile angajatorilor și termenele de recuperare

Angajatorii sunt obligați, conform Articolului 146 din Codul Muncii 2024, să acorde zilele de concediu neefectuate într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediu.

Prin urmare, zilele de concediu neefectuate din 2022 pot fi recuperate până la 30 iunie 2024. Acest termen limitează perioada în care angajații pot beneficia de zilele de concediu restante, evitând astfel pierderea acestora.

Condiții speciale pentru compensarea financiară

Este important de menționat că Codul Muncii permite compensarea în bani a concediului neefectuat exclusiv în situația încetării contractului individual de muncă. Astfel, în cazul continuării raporturilor de muncă, angajatul este îndreptățit să își ia zilele de concediu restante, conform reglementărilor în vigoare.

De asemenea, angajații care nu și-au luat zilele de concediu din 2023 au posibilitatea de a le utiliza pe parcursul întregului an 2024 și până la data de 30 iunie 2025. Această prevedere asigură flexibilitate și securitate pentru angajați în planificarea și utilizarea drepturilor lor la concediu.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter