Acest virus ipotetic este considerat de 20 de ori mai mortal decât COVID-19, ce a afectat lumea în 2020.
Chiar dacă Boala X nu a fost încă identificată în realitate, comunitatea științifică internațională este în alertă. Cercetătorii și experții se concentrează pe elaborarea unui plan de acțiune pentru combaterea unui astfel de virus și pentru a întări sistemul global de sănătate în fața unei potențiale pandemii.
Dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății subliniază existența unor tulpini virale cu rate înalte de mortalitate care, teoretic, ar putea dezvolta capacitatea de transmitere eficientă între oameni.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a răspuns deja acestei provocări. În 2022, a adunat 300 de oameni de știință pentru a examina diverse familii de virusuri și bacterii, identificând acele agenți patogeni care prezintă un risc semnificativ și necesită cercetare suplimentară pentru dezvoltarea de noi vaccinuri.
Declarațiile OMS și COVID-19 ca „Boala X”
Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS, a declarat la Davos că experiența cu COVID-19 oferă lecții valoroase pentru gestionarea unei viitoare „Boala X”. COVID-19 ar putea fi considerată prima manifestare a unei astfel de amenințări.
Potrivit lui Adalja, Boala X, probabil un virus respirator, ar putea avea originea în specii animale și încă nu este capabilă să se transmită la oameni. Sursa potențială include lilieci, similar cu COVID-19, păsări ca în cazul gripei aviare, sau alte specii, cum ar fi porcii.
Pentru a evita o criză similară sau chiar mai gravă decât cea provocată de COVID-19, care a cauzat peste 7 milioane de decese, experții lucrează la un plan de protecție și vaccinare robust și eficient. Ghebreyesus subliniază importanța unui sistem de avertizare timpurie și a unui plan solid pentru infrastructura de sănătate, care a fost suprasolicitată în timpul pandemiei COVID-19.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter