in

Poluarea aerului, a problemă acută ce amenință sănătatea românilor

An de an, poluarea aerului reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea populației din România, cu un impact devastator asupra calității vieții.

Poluarea aerului, a problemă acută ce amenință sănătatea românilor

Diana Buzoianu, deputat USR în Comisia pentru Mediu, trage un semnal de alarmă privind ineficiența stațiilor de monitorizare a calității aerului, o problemă care nu numai că pune în pericol viețile oamenilor dar și expune țara la riscuri financiare semnificative prin amenzi europene.

O Luptă Constantă cu Poluarea

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește monitorizarea calității aerului. Deputata USR, Diana Buzoianu, evidențiază o realitate îngrijorătoare: stațiile de monitorizare a calității aerului sunt ineficiente, nu reușesc să colecteze date despre toți poluanții cunoscuți pentru efectele lor carcinogene. Acest fapt are consecințe grave, aproape o treime din decesele cauzate de cancerul pulmonar fiind atribuite poluării.

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului recunoaște limitările instituționale și solicită modificări legislative pentru a îmbunătăți situația. Cu toate acestea, lipsa de acțiune și întârzierile în semnarea contractelor de mentenanță pentru stațiile de monitorizare agravează problema.

„În timp ce oamenii pierd ani din viață din cauza poluării aerului, autoritățile din România se laudă că avem o platformă unde putem toți vedea ce aer respirăm. Problema e, însă, că încă nu este realizată mentenanța stațiilor, așadar pe platformă multe stații nu mai dau informații.” a declarat Buzoianu pentru G4Media.

Eforturi Necesare și Soluții Imediate

Confruntată cu această problemă, România riscă nu numai sănătatea cetățenilor săi, dar și sancțiuni financiare din partea Uniunii Europene. Comisia Europeană a trimis deja un aviz motivat țării noastre pentru nerespectarea obligațiilor de monitorizare a poluării.

În pofida acestui fapt, a început extinderea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, o mișcare care, deși promițătoare, necesită acțiuni rapide și eficiente pentru a combate poluarea.

Deputata USR subliniază importanța acestui subiect, remarcând că poluarea aerului nu numai că duce la amenzi considerabile, dar, mai rău, „ne omoară cu zile”. Anual, aproape 29.000 de români își pierd viața din cauza efectelor nocive ale poluării, o statistică sumbră care evidențiază necesitatea unor măsuri imediate.

Importanța monitorizării calității aerului și impactul poluării asupra sănătății nu pot fi subestimate. Cu fiecare zi pierdută în lupta împotriva poluării, riscurile pentru sănătatea populației cresc, făcând imperativă acțiunea decisivă și concertată a tuturor actorilor implicați.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter