in

Prime în noua formulă de calcul a pensiilor. Află ce beneficii vei avea de acum!

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a adus în atenția publicului detaliile esențiale ale noii legi a pensiilor.


Noua legislație promite să aducă schimbări semnificative în modul de calcul al pensiilor, punând accent pe echitate și recunoașterea contribuției fiecărui cetățean la sistemul de .

Noua lege a pensiilor introduce o metodologie de calcul bazată pe trei piloni principali:

  • punctele contributive,
  • punctele necontributive
  • punctele de stabilitate.

Această abordare urmărește să corecteze mai multe categorii de inechități identificate în sistemul actual, inclusiv diferențele între pensiile persoanelor care au muncit în condiții similare, dar au ieșit la pensie în momente diferite, precum și discrepanțele dintre pensionarii de sex masculin și feminin.

Ministrul Muncii subliniază că recalcularea pensiilor va fi realizată înmulțind punctajul individual al fiecărui pensionar cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei.

Această procedură vizează să asigure că, la muncă și contributivitate egale, pensiile vor fi egalizate, indiferent de momentul ieșirii la pensie.

Beneficii majorate pentru pensionari

În cadrul noii legi, se introduce conceptul de puncte suplimentare, care vor recompensa anii de muncă ai românilor, oferind astfel stimulente pentru o carieră lungă și consecventă.

De exemplu, pentru un pensionar cu o vechime în muncă de 35 de ani, se anticipează o creștere a pensiei de 87%, demonstrând impactul pozitiv al noii metodologii de calcul.

Punctele de contributivitate vor fi, de asemenea, ajustate pentru a include sporurile nepermanente și alte forme de suplimentare, cum ar fi al treisprezecelea salariu sau premiile.

Această schimbare asigură că toate formele de venit contributiv vor fi reflectate corespunzător în calculul pensiei, oferind o imagine mai exactă a contribuțiilor individuale la sistemul de pensii.

Ministrul Muncii explică că perioadele asimilate, cum ar fi facultatea, șomajul sau armata, vor contribui de asemenea la punctajul final, deși nu vor fi luate în considerare la calculul stagiului minim de cotizare.

Această abordare reflectă un efort de a recunoaște și valorifica toate etapele profesionale și de formare ale cetățenilor în sistemul de pensii.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter