Cu un apel la echitate și realism, Rafila subliniază necesitatea ajustărilor salariale, punctând diferențele semnificative dintre sectoarele educației și sănătății și pledând pentru o abordare care să nu accentueze discrepanțele existente între diferitele categorii de angajați din sănătate.
Angajamentul Ministrului pentru echitate salarială
Alexandru Rafila a evidențiat situația prezentă în sistemul de sănătate, marcând o discrepanță între creșterile salariale din educație și cele din sănătate. Subliniind protestele justificate ale angajaților din sănătate, Rafila remarcă nevoia acută de a adresa aceste diferențe, menționând în mod specific situația asistenților medicali, a personalului TESA și auxiliar, care se confruntă cu salarii insuficiente.
Concret, ministrul a anunțat că, începând cu acest an, salariile în domeniul medical au fost majorate cu cinci procente și se explorează posibilități pentru o creștere suplimentară de 15 procente.
Căutarea unui echilibru salarial în sănătate
Rafila subliniază importanța unei abordări echilibrate care să contribuie la reducerea inegalităților și să asigure o remunerare corectă pentru toți angajații din sănătate, indiferent de rolul și responsabilitățile lor.
Această strategie nu numai că recunoaște contribuția vitală a fiecărui membru al sistemului sanitar, dar este și un pas esențial în asigurarea sustenabilității și eficienței pe termen lung în îngrijirea sănătății.
Ministrul a mai menționat că, pe lângă ajustările salariale, există și alte revendicări din partea sindicatelor, exprimând speranța că va exista înțelegere reciprocă, în contextul restricțiilor bugetare impuse de situația economică actuală.
În acest sens, Rafila insistă pe o abordare prudentă, care să echilibreze nevoia de recunoaștere a meritelor angajaților din sănătate cu realitățile economice ale momentului.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter