in

România introduce o nouă taxă pe indemnizațiile de sănătate din 2024: Ce trebuie să știi

Începând cu 1 ianuarie, o nouă taxă a intrat în vigoare în România, afectând direct indemnizațiile de sănătate ale cetățenilor.

România introduce o nouă taxă pe indemnizațiile de sănătate din 2024: Ce trebuie să știi

Conform Ordonanței de Urgență nr. 115/2023, emisă de Guvern, un procent de 10% CASS va fi aplicat asupra indemnizațiilor pentru concediul medical începând cu anul 2024. Acest procent se adaugă la impozitul de 10% și contribuțiile la asigurările sociale (CAS) deja existente.

OUG nr. 115/2023 vizează un spectru larg de beneficiari, inclusiv angajații, persoanele fizice autorizate (PFA-uri), profesioniștii din domeniile liberale, șomerii, și alte grupuri care beneficiază de indemnizații medicale în anumite situații.

Modificarea legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial la 15 decembrie 2023 și aduce amendamente importante la Codul fiscal, în special la articolul 155.

Impactul modificării asupra cetățenilor și entităților plătitoare

OUG nr. 115/2023 specifică diferite tipuri de concedii medicale și indemnizații care vor fi acum supuse impozitului. Acestea includ concedii pentru incapacitate temporară de muncă, prevenirea bolilor, maternitate, îngrijirea copilului bolnav, pacienți cu afecțiuni oncologice, și riscul maternal.

În consecință, remunerațiile angajaților vor suferi o reducere de 10%, deoarece angajatorii sunt obligați să rețină acest procent pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Interesant este că indemnizațiile pentru concedii medicale acordate în caz de accidente de muncă sau boli profesionale nu vor fi supuse noii .

Entitățile responsabile de plata veniturilor, precum Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casele de Asigurări de Sănătate, vor avea datoria de a calcula și reține la sursă noua contribuție de asigurări sociale de sănătate. Acest aspect subliniază o schimbare semnificativă în procesul administrativ și fiscal pentru aceste entități.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter