Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a anunțat că, începând de joi dimineață, poștașii au început livrarea pensiilor pentru luna ianuarie.
Această măsură aduce un semn de liniște pentru pensionarii care se bazează pe aceste drepturi financiare pentru a-și asigura traiul zilnic. De asemenea, Baciu a subliniat că pensionarii care primesc banii prin cont bancar vor avea pensia în conturi vineri, 10 ianuarie.
Pentru mulți dintre pensionarii din România, această livrare a pensiilor este un moment de așteptare, iar schimbările implementate de autorități în ceea ce privește recalcularea acestora adaugă un plus de transparență și corectitudine în sistem.
Baciu a explicat și despre recalcularea pensiilor pentru aproximativ un milion de pensionari, proces care se va desfășura în conformitate cu noile reglementări.
Recalcularea pensiilor: Ce înseamnă pentru pensionari
Un aspect esențial pe care l-a adus în discuție directorul CNPP este recalcularea pensiilor, care va viza anumite categorii de venituri care nu au fost luate în calcul la momentul pensionării. Astfel, Baciu a explicat că recalcularea va include veniturile nepermanente, cum ar fi primele, sporurile și orele suplimentare, care nu au fost incluse anterior, dar care au fost plătite prin contribuții la bugetul de stat.
„Pentru aceste venituri s-au plătit contribuții la bugetul de stat și ele respectă principiul contributivității”, a subliniat Baciu.
Această măsură este importantă, deoarece va adresa o problemă existentă de mult timp în sistemul de pensii din România. Până acum, pensionarii care au avut astfel de venituri suplimentare, dar care nu au fost luate în calcul atunci când li s-au stabilit pensiile, au simțit că nu beneficiază de o pensie corectă, în raport cu contribuțiile lor efective.
Prin recalcularea pensiilor, se dorește corectarea acestei situații.
Un alt aspect relevant este că recalcularea va avea loc din oficiu pentru pensionarii care au deja documentele necesare în dosarele de pensie. Restul pensionarilor care nu au adus toate documentele necesare vor putea să le depună oricând și vor beneficia de recalculare în luna următoare depunerii actelor.
„Acele adeverințe care sunt în interiorul dosarelor depuse de pensionari, pentru ei vom acorda aceste drepturi din oficiu începând cu data de 1 septembrie”, a explicat Baciu.
Aplicațiile viitoare pentru pensionari
Un alt anunț important din partea Casei Naționale de Pensii este legat de dezvoltarea unor aplicații menite să îmbunătățească experiența pensionarilor cu sistemul de pensii. Una dintre aceste aplicații va fi un simulator de pensii, care va ajuta pensionarii să estimeze veniturile pe care le vor primi în viitor.
Deși aplicația va fi disponibilă doar la finalul anului 2025 sau începutul anului 2026, aceasta promite să aducă o schimbare majoră în modul în care pensionarii își pot planifica viitorul financiar.
Pe lângă acest simulator, un alt proiect important este aplicația „e-Talon”, care va fi finalizată anul viitor. Aceasta va genera automat cuponul lunar de pensie, atât în format electronic, cât și tipărit, pentru toți pensionarii aflați în plată. Astfel, pensionarii nu vor mai fi nevoiți să meargă la ghișeele Casei de Pensii pentru a primi acest document, economisind timp și energie.
Te poate interesa: Milioane de seniori, lăsați în așteptare! Întârzieri la pensiile din ianuarie 2025
Baciu a subliniat că această aplicație va adresa nevoia de simplificare a procesului administrativ și va aduce un plus de eficiență în relația pensionarilor cu instituțiile de stat.
În plus, pentru pensionarii cu pensii mici, se discută posibilitatea acordării unor ajutoare suplimentare, sub formă de sume fixe, o dată pe an. Această măsură, care trebuie să fie aprobată de Guvern în luna ianuarie, ar putea adresa o problemă gravă a pensionarilor cu venituri mici, care se confruntă adesea cu dificultăți financiare.
Daniel Baciu a precizat că, deși acest ajutor nu este garantat, se află pe agenda autorităților și ar putea reprezenta o măsură importantă de sprijin pentru cei care au pensii sub limita necesară unui trai decent.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.