in

Evacuarea iminentă: chiriașii din blocurile cu bulină roșie au fost avertizați!

Chiriașii din blocurile cu bulină roșie din București sunt puși în fața unei situații presante: au la dispoziție doar 30 de zile pentru a-și găsi un nou adăpost.

Evacuarea iminentă: chiriașii din blocurile cu bulină roșie au fost avertizați!

Această măsură vine în urma ultimelor modificări ale legii privind reducerea riscului seismic al clădirilor, care impune evacuarea rapidă și interzice închirierea apartamentelor din clădirile încadrate în clasa I de .

Noul Cadru Legal. Modificările aduse legii au stârnit un val de reacții în rândul locatarilor afectați. Inițial, se preconiza că restricțiile nu vor afecta contractele existente la momentul implementării legii. Totuși, forma finală a actului normativ stipulează că orice contract de închiriere încetează automat la 30 de zile de la data clasificării clădirii ca fiind cu risc seismic ridicat.

Pentru proprietari, noua lege aduce o restricție severă: nu mai pot închiria apartamentele aflate în astfel de imobile. Nerespectarea acestei interdicții se va sancționa cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Această măsură radicală vine ca un efort de a preveni potențialele tragedii cauzate de cutremure, dat fiind că în Capitală există peste 350 de clădiri cu bulină roșie.

Impactul pe piața imobiliară și excepțiile legii

Efectele acestei noi legislații sunt așteptate să se resimtă puternic pe piața imobiliară. Specialiștii anticipează o creștere semnificativă a prețurilor la chirii, dată fiind situația chiriașilor care vor fi forțați să găsească urgent alternative de locuit. Această situație ar putea genera un dezechilibru pe piața imobiliară, accentuând criza locativă și creșterea prețurilor.

Pe de altă parte, legislația include și câteva excepții. Magazinele, restaurantele sau sălile de evenimente aflate în clădiri cu bulină roșie vor putea continua să funcționeze, dar cu restricții. Totuși, nerespectarea acestor condiții atrage amenzi de până la 10.000 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter