in

Nouă indemnizație de la Casa de Pensii! Cine va beneficia începând cu 1 ianuarie 2025

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) va introduce o nouă indemnizație destinată unui grup specific de beneficiari.

Nouă indemnizație de la Casa de Pensii! Cine va beneficia începând cu 1 ianuarie 2025

Într-o declarație recentă, a anunțat acordarea unei noi indemnizații, începând cu 1 ianuarie 2025. Beneficiarii acestei indemnizații sunt urmașii persoanelor care au fost persecutate politic între 6 septembrie 1940 și 6 martie 1945.

Acest anunț semnificativ vine ca o recunoaștere a suferințelor îndurate de către victimele regimurilor opresive din acea perioadă și un gest de reparație istorică.

Anunțul CNPP se bazează pe prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 115 din 2023.

Conform acestei ordonanțe, copiii celor care au suferit în urma persecuțiilor etnice, a deportărilor, evacuărilor și altor forme de opresiune vor primi o lunară. Aceasta este o extensie a drepturilor stabilite inițial în Decretul-lege nr. 118/1990 și Ordonanța Guvernului nr. 105/1999.

Specific, legislația actuală stipulează că indemnizația se va acorda copiilor persoanelor care au fost refugiate, expulzate, strămutate în alte localități, evacuate din propriile locuințe, sau celor care au suferit în trenul morții, în masacrele îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportărilor în ghetouri și lagăre de concentrare, în locuri de detenție, sau ca parte a detașamentelor de muncă forțată.

Impactul social și istoric

Măsura CNPP este mai mult decât o simplă măsură administrativă; reprezintă o recunoaștere a nedreptăților istorice și un pas important spre redarea demnității și respectului pentru victimele și urmașii acestora.

Prin acest gest, statul român nu doar că oferă o compensație materială, dar și un simbol puternic de recunoaștere a suferințelor îndurate de către aceste persoane în perioada tumultuoasă a istoriei sale.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter