in

Pensiile recalculate – cum sunt afectați pensionarii începând din 2024?

Cu o schimbare majoră prevăzută să aibă loc începând din 2024, sistemul de pensii din țara noastră va suferi o transformare esențială


Premierul a anunțat că prin recalculare, pensiile mici vor înregistra creșteri, în timp ce pensiile mari vor stagna.

Această măsură a stârnit deja o serie de reacții în rândul pensionarilor, de la speranță la îngrijorare cu privire la consecințele asupra stabilității lor financiare.

Premierul Ciolacu a subliniat necesitatea de a aborda inechitățile persistente din sistemul de pensii. Acesta a adus în discuție faptul că pensionarii cu venituri modeste sunt adesea considerați o povară, în timp ce pensiile lor sunt insuficiente pentru a acoperi necesitățile de bază.

Cum sunt afectați pensionarii de recalcularea pensiilor

Prin urmare, guvernul a decis să mărească pensiile mici cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024 și să efectueze o recalculare a pensiilor la 1 septembrie, cu scopul de a adresa inechitățile existente.

Această recalculare va avea un impact semnificativ asupra sistemului de pensii din România. Pensiile mici, care se situează în jurul sumei de 1.500 de lei, vor beneficia de creșteri semnificative, ceea ce va contribui la îmbunătățirea situației financiare a celor mai vulnerabili pensionari.

Cu toate acestea, pensiile mari, care depășesc 40.000 de lei, vor stagna, în încercarea de a aduce o mai mare echitate în distribuția resurselor în cadrul sistemului de asigurări sociale.

În timp ce premierul Ciolacu și guvernul său susțin că această recalculare este necesară pentru a corecta inechitățile din sistem, au apărut și voci critice care atrag atenția asupra impactului acestei măsuri asupra unor categorii de pensionari.

Un punct de discuție se referă la discrepanța dintre pensiile obișnuite și cele din Justiție. Premierul a declarat că nu poate schimba nimic din trecut și că prezentul este o consecință a deciziilor anterioare. Cu toate acestea, pensionarii cu pensii mici se vor bucura de o recalculare care le va îmbunătăți situația financiară, în timp ce pensiile speciale nu vor fi afectate.

Această măsură vine în contextul finalizării noii legi a pensiilor, care are scopul de a elimina inechitățile și de a asigura un tratament mai echitabil pentru toți pensionarii. În lumina acestor schimbări majore, fiecare pensionar este îndemnat să compare suma de pe fluturașul său de pensie cu pensia medie din România și să reflecteze asupra locului lor în această realitate complexă.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter